Nederlandse Hofleveranciers
Hoeveel Hofleveranciers heeft Nederland eigenlijk? En welke provincie zitten de meeste?
hofleverancier, nederlandse hofleveranciers, hoeveel, hoeveel hofleverancier, hoeveel nederlandse hofleverancier,data hofleverancier, hofleverancier per provincie, provincie, hofleverancier per sector, sector, hofleverancier detailhandel
18173
page-template-default,page,page-id-18173,bridge-core-1.0.4,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
Hofleveranciers Nederland Titel
Martin data hofleveranciers

Hoeveel Hofleveranciers heeft Nederland nu?

 

Dat vroeg ik mij ook af. Een enkele websearch en 30 minuten verder wist ik het nog steeds niet. Waarom is dit zo moeilijk?

 

(verplichte disclaimer: als ik “Hofleverancier” noem, bedoel ik het predicaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”)

Hoe wordt je Hofleverancier?

 

‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ mag een bedrijf voeren wanneer de Koning dit aan hen verleend. Het Koninklijk Huis mag het

 

“toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan.”

Hoe raak je het weer kwijt?

 

Het recht kan door de Koning op elk moment afgenomen worden. In de praktijk vervalt het recht bij

 

“een faillissement of surseance van betaling, wanneer de onderneming in andere handen overgaat, zij haar zelfstandigheid verliest of de aard van de onderneming verandert”

Een lijst met rechthebbenden is niet eentje die alleen maar groeit.

Op internet kom ik al gauw lijstjes tegen met bedrijven die het recht hebben gekregen. Het probleem? Deze websites lijken alleen maar meer toe te voegen, maar niet te verwijderen. Dat is goed te begrijpen: het is groot nieuws als er een bij komt, maar niet zozeer als er een weggaat.

683

Verschillende Hofleveranciers vanuit de lijsten.

Gelukkig is er ook een officiële lijst te vinden van het Koninklijke Huis. Deze wordt jaarlijks geüpdate in december en wél bijgewerkt als bedrijven het recht verliezen. Het probleem? Sinds vorig jaar is er veel verandert (iets met een of ander virus ofzo) en er staan wederom bedrijven op de lijst die het recht hebben verloren. Én, er zijn uiteraard nieuwe bijgekomen.

Kleine lijst van de hofleveranciers uit Nederland

Tja, dan moet je het zelf maar doen.

16.2%

Van de 683 Hofleveranciers staat NIET in de officiële lijst.

Dit is wat ik kon vinden van de 111 die niet in de officiële lijst staan.

Geen informatie gevonden0%
Bedrijf bestaat, maar voert geen Hofleverancier0%
Bedrijf was (waarschijnlijk) Hofleverancier, maar nu niet meer.0%
Bedrijf was (waarschijnlijk) Hofleverancier, maar zijn gestopt.0%
Bedrijf is failliet0%
Bedrijf bestaat wel en voert Hofleverancier0%
Hofleverancier geworden nadat officiële lijst gemaakt is.0%
1 Bedrijf is Koninklijk, en niet Hofleverancier0%

Er zijn ook veranderingen in de officiële lijst

  • 6 bedrijven zijn failliet
  • 1 bedrijf is gestopt
  • 1 bedrijf gefuseerd onder andere naam

Dan zitten we met échte Nederlandse Hofleveranciers dus op

570

Okey cool. Dan weten we dus nu dat op het moment van schrijven (begin september 2020) er 570 Hofleveranciers zijn in Nederland. Maar nu ik toch een lijst heb, kan ik net zo goed even kijken waar ze vandaan komen…

Nederlandse hofleveranciers per provincie
Nederlandse hofleveranciers per sector

In Groningen zijn er 13 Hofleveranciers (nu: 14). Veruit de meeste hofleveranciers zitten in de detailhandel sector, gevolgd door industrie, bouw en groothandel. 1 op de 5 Hofleveranciers uit de detailhandel is bakker (!)

Nederlandse hofleveranciers uit de detailhandel

Zo dat heb ik dan ook weer geleerd! Als jij als lezer dit interessant vond, laat het ons dan weten via onze facebook (of gewoon in de winkel).

Klik hier om onze Facebook te openen