hofleveranciers van ons nederland

Hofleveranciers Nederland Titel
Martin data hofleveranciers

Hoeveel Hofleveranciers heeft Nederland nu?

Dat vroeg ik mij ook af. Een enkele websearch en 30 minuten verder wist ik het nog steeds niet. Waarom is dit zo moeilijk?

(verplichte disclaimer: als ik “Hofleverancier” noem, bedoel ik het predicaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”)

Hoe wordt je Hofleverancier?

‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ mag een bedrijf voeren wanneer de Koning dit aan hen verleend. Het Koninklijk Huis mag het

“toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan.”

Hoe raak je het weer kwijt?

Het recht kan door de Koning op elk moment afgenomen worden. In de praktijk vervalt het recht bij

“een faillissement of surseance van betaling, wanneer de onderneming in andere handen overgaat, zij haar zelfstandigheid verliest of de aard van de onderneming verandert”

Een lijst met rechthebbenden is niet eentje die alleen maar groeit

Op internet kom ik al gauw lijstjes tegen met bedrijven die het recht hebben gekregen. Het probleem? Deze websites lijken alleen maar meer toe te voegen, maar niet te verwijderen. Dat is goed te begrijpen: het is groot nieuws als er een bij komt, maar niet zozeer als er een weggaat.

683

verschillende Hofleveranciers vanuit de bovenstaande lijsten

Gelukkig is er ook een officiële lijst te vinden van het Koninklijke Huis. Deze wordt jaarlijks geüpdate in december en wél bijgewerkt als bedrijven het recht verliezen. Het probleem? Sinds vorig jaar is er veel verandert (iets met een of ander virus ofzo) en er staan wederom bedrijven op de lijst die het recht hebben verloren. Én, er zijn uiteraard nieuwe bijgekomen.

Kleine lijst van de hofleveranciers uit Nederland

Tja, dan moet je het zelf maar doen. 16% van de 683 hofleveranciers staat niet in de officiële lijst. Als we die ervanaf trekken, dan krijgen we 570 Nederlandse hofleveranciers. Ik heb ook maar direct even een paar diagrammen gemaakt (sept 2020).

Nederlandse hofleveranciers per provincie
Nederlandse hofleveranciers per sector
Nederlandse hofleveranciers uit de detailhandel